Loading...

Drie MKB’s en Universiteit Twente ontvangen subsidie voor ontwikkeling biologisch detectieplatform

May 8, 2018

MKB-ondernemingen Lead Pharma, Lionix, en Surfix en Universiteit Twente werken in het project BioMEANDER samen aan de ontwikkeling van een biologisch detectieplatform met een ongeëvenaarde gevoeligheid. De partners ontvangen hiervoor een R&D samenwerkingssubsidie van 800 duizend euro uit het EFRO programma OP Oost en investeren tot eind 2019 in totaal 2 miljoen euro in het project.

De beschikbaarheid van zeer gevoelige, specifieke en snelle detectiemethoden is nodig voor de ontwikkeling van screeningtesten voor vroegtijdige diagnostiek en zogenaamde ‘gepersonaliseerde geneeskunde’, waarbij elke individuele patiënt een op maat gesneden behandeltraject volgt. Dit zijn twee belangrijke technologische ontwikkelingen in de biomedische wereld. Naast de ontwikkeling van nieuwe technologie is er binnen BioMEANDER ook aandacht voor de commerciële kansen van het te ontwikkelen detectieplatform en de toepassingen hiervan.

“De basis van het platform bestaat uit optische sensorchips, die werken met licht in plaats van elektriciteit”, zegt Henk Leeuwis, hoofd strategie en innovatie bij Lionix. “Als er bijvoorbeeld een virusdeeltje aan de chip bindt, verandert de hoeveelheid licht die eruit komt. Door het sensorontwerp verder te optimaliseren kan de gevoeligheid van ons platform tien tot honderd keer zo hoog zijn als die van andere optische sensoren”.

Om selectief het gewenste molecuul of virus te kunnen detecteren, moeten er specifieke receptoren op de chip worden aangebracht. “Meestal wordt de hele sensor bedekt met receptoren, maar bij Surfix hebben we een methode bedacht om de receptoren alleen op het gevoelige deel van de sensor te zetten. Zo kan de gevoeligheid nog verder worden verhoogd”, vult Luc Scheres, CEO van Surfix, aan.

Naast deze algemene verbeteringen van het detectieplatform worden in BioMEANDER twee concrete toepassingen onderzocht en uitgewerkt. Jan Klomp, senior scientist bij Lead Pharma: “Wij gaan uitzoeken hoe dit platform kan helpen bij het screenen van nieuwe kandidaat-medicijnen. Dat zijn vaak kleine moleculen waarvan we willen weten of ze binden aan bepaalde eiwitten, die veel groter zijn. Om dat te kunnen bepalen is een zeer gevoelige meetmethode nodig. We verwachten dan ook veel van dit detectieplatform en denken dat het, in combinatie met de juiste bindingsexperimenten, de efficiëntie van het screening- en selectieproces kan verhogen”.

Universiteit Twente werkt aan een tweede toepassing, waarbij het platform wordt gebruikt voor virusdetectie. Professor Jurriaan Huskens legt uit: “Samen met mijn collega Jeroen Cornelissen onderzoek ik de binding van virussen aan oppervlakken. Doordat virusdeeltjes met meerdere ankerpunten tegelijk kunnen hechten, zijn ze extreem gevoelig voor de hoeveelheid receptoren op het oppervlak. Hiervan kun je gebruik maken om een superselectieve virusdetector te maken. Met zo’n detector kun je snel bepalen met welk type virus iemand besmet is, of je kunt hem gebruiken voor het testen van antivirale middelen”.

BioMeander ontvangt een bijdrage uit het Operationeel Programma (OP) Oost, een subsidieprogramma dat valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het doel van OP Oost is het ondersteunen van bedrijven uit Overijssel en Gelderland bij het ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe producten. Daarmee wordt de concurrentiepositie van Oost-Nederland als toonaangevende en innovatieve Europese regio versterkt.


Over Lead Pharma:
Lead Pharma is een farmaceutisch bedrijf dat zich richt op het vinden en ontwikkelen van innovatieve medicijnen voor de behandeling van auto-immuunziekten en kanker. Lead Pharma’s ‘Drug Discovery Engine’ combineert medicinale, structurele, en computer chemie met moleculaire en cellulaire farmacologie met als doel de eerste of beste kleine moleculen voor medicijnontwikkeling te identificeren. Lead Pharma heeft vestigingen in Nijmegen en Oss.

e-mail: info@leadpharma.com
telefoon: 0412-782999
website: www.leadpharma.com

Over LioniX:
LioniX International is een vooraanstaande, wereldwijd opererende leverancier in de microsysteemtechnologie, met complete oplossingen van ontwerp tot productie in schaalbare volumes voor klantspecifieke toepassingen in Tele- en Datacommunicatie, Life Sciences en Meetinstrumenten. LioniX heeft een focus op ge∩ntegreerde fotonica met modules gebaseerd op de in eigen beheer ontwikkelde, gepatenteerde optische chiptechnologie (TriPleX™), naast de andere kerncompetenties micro- en optoflu∩dica, micromechanica en chip-sensoren.

e-mail: info@lionix-int.com
telefoon: 053-2030053
website: www.lionix-international.com

Over Surfix:
Surfix ontwikkelt en levert innovatieve nanocoatings, gebaseerd op chemische oppervlaktemodificatie. De door Surfix ontwikkelde technologie geeft fabrikanten van onder andere biosensoren en microflu∩dische chips
ongeδvenaarde controle over de oppervlakte-eigenschappen van hun devices. Deze micro- en nanodevices
spelen een sleutelrol bij het oplossen van wereldwijde uitdagingen op het gebied van gezondheid, voeding en
energie.

e-mail: info@surfix.nl
telefoon: 085-4881285
website: www.surfix.nl

Over Universiteit Twente:
De groepen Molecular NanoFabrication (Jurriaan Huskens) en Biomolecular NanoTechnology (Jeroen Cornelissen) ontwikkelen kennis van supramoleculaire en nanotechnologische systemen. Nadruk ligt op het bestuderen van interacties tussen (bio)moleculen, onderling en aan oppervlakken. De kennis die hierbij ontwikkeld wordt is relevant voor het oplossen van de grote maatschappelijke uitdagingen op de terreinen van gezondheid en energie.

e-mail: mnf-tnw@utwente.nl
telefoon: 053-4892980
website: www.utwente.nl/tnw/mnf (prof. Huskens)
www.utwente.nl/tnw/bnt (prof. Cornelissen)